Volle maan

 

 

 

 

 

 

 

 

Volle maan in den boulevard

 Volle maan ontstaat wanneer de aarde perfekt tussen de zon en maan hangt. Waardoor de maan het zonlicht kan reflecteren op de mensenplaneet.  Dat is wat we geleerd hebben in de aardrijkskunde les. Maar de volle maan heeft ook nog meer in petto:

Niet alleen zorgt de maan voor eb en vloed. Onderzoeken willen bewijzen dat de volle maan invloed op de mens heeft. Omdat de mens voor 70 % uit water bestaat. Zo zou de maan de gemoedstoestand van de mens beïnvloeden. Als je dat voelt, dan ben je lunatiek. Heb je al eens opgezocht wat het woordje lunatiek betekent ? Ik geef je een greep uit de beschrijvingen: onbezonnen, lichtzinnig, frivool, wuft, losbandig, grillig, humeurig, manisch, nukkig of prettig gestoord…

Zonder naar de druivelaar of naar buiten te kijken voelt de cafébaas: het is volle maan. Plots laaien de emoties hoger op dan normaal,  een droom is een nachtmerrie, een trouwe klant verlaat met slaande deur je pand. Het cafégebeuren is heftiger, een anders zo stabiel lijkende stamgast blijft net vandaag langer plakken dan gewoonlijk. Hij bezat zich. Starend voor zich, alsof hij naar het kampvuur zit te turen, wacht hij zijn beurt af. Hij verwacht een goeie babbel.

Maar net vandaag heb je ook geen zin meer in een after midnight tot in de vroege uurtjes. Net vandaag staat ook jouw humeur op een laag pitje. Je wil naar boven. Nog even bloggen, het nieuws bekijken of een zoveelste herhaling van de zevende dag. En dan: je bed… Morgenvroeg moet je naar de begrafenis van een collega horeca uitbater. En net nu …

Maar je stamgast heeft het niet door. Hij begint zijn verhaal. En jij vergeet dat je nog je frigo moet vullen, je tapkraan wil een opblinker. Er staan nog ongesorteerde bierbakken in de kelder en je keuken zit te janken naar mr propre.

 De man is lunatiek en misschien ben je dat  ook wel. Je bent cafébaas en je luistert nog even.

Tot in de vroege uurtjes…het is volle maan.

2 gedachten over “Volle maan”

  1. Ik ben ook lunatiek en ik heb er erg veel last van. Ik moet al mijn ramen afplakken en kom m’n kamer niet meer uit. Dan is het minder. Ik moet altijd op de kalender kijken wanneer het weer zover is, want als ik iets plan die avonden komt iedereen het te weten…
    Als ik die mooie, volle maan in het oog krijg wordt ik helemaal gek, ik zie waanvoorstellingen, hoor stemmen in mijn hoofd en het voelt alsof ik drug heb genomen of zo… Als ik de volgende morgen dan ergens wakker wordt, meestal is dat buiten op straat en heel vroeg, weet ik niets meer van wat ik deed… Dus moet ik altijd voorzorgsmaatregelen nemen.
    Weet iemand raad???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s