Aspergesoep van Marie-louise.

Op algemene aanvraag ontrafel ik hier een keukengeheim van een top klassieker onder de klassiekers: aspergesoep. De gasten van onze laatste open tafel waren het unaniem eens: de aspergesoep was héérlijk! Zonder blozen beken ik: Ik heb het recept gepikt van Marie-louise.  De liefde voor het koken begon heel veel jaren geleden in de kruidenierswinkel van Marie-louise om de hoek.  Ik laat jullie niet langer stoven van nieuwsgierigheid. Hier komt het recept :

Schil per persoon vier dikke flink uit de grond gesproten asperges. ( grond is belangrijk zei marie-louise ) Knap het kopje af op ongeveer 5 cm. Leg die kopkes liefdevol in een zeef boven dampend water.  Marie-louise zei dat stomen het beste is. Als je asperges te lang in het water kookt beginnen ze te stinken en smaken ze bitter zei Marie-louise. Ze heeft gelijk. Dus, dampen is veel beter. Ze garen perfect. Prik met een vorkje heel voorzichtig in de kaakjes van de kopjes. Lachen ze ? Dan zijn ze à point. Die kopjes gebruikte marie-louise om de borden soep mee te versieren. Marie-louise spaarde kost nog moeite voor haar gasten.

Vervolgens leerde Marie-louise mij dat je de steeltjes van de asperges beter afkraakt dan afhakt met een mes. Het zit hem in de vingers hé? Als je het steeltje af kraakt voel je gewoon waar het harde gedeelte van de asperge eindigt. Met een mes snijd je heel zeker te veel af en gaat er teveel kostbaars van deze edele groente verloren. En au contraire als je van het steeltje van de asperge nog wat hard gedeelte te weinig af doet, dan heb je het gekende draden in je mond – syndroom. Als je kraakt met de hand, kraakt de asperge naturel op de juiste plaats af volgens Marie-louise.  Dat is een heel belangrijke tip van Marie-louise.

Wat doe je nu met die geschilde asperge zonder kop en steel ? Je hakt ze in mootjes! Leg die stukjes diamant in de gesmolten boter samen met twee witte preitjes. Laat dit gedurende een groot kwartierke stoven. Tip van Marie-louise : blijf er bij ! Terwijl dit gouden stoofpotje ligt te sudderen in de boerenboter, giet je er de zelfgemaakte kippenbouillon bij. (Marie-louise heeft mij dat ook leren maken). Het groen van de prei gooi je nooit weg! Maak de volgende dag een andere soep, waar het groen van deze preien wel in past. ( tomatensoep, preisoep, courgettensoep…) En nu lieve lezer een heel belangrijke tip !! Gewoonlijk doen we patatten in de soep , of nog erger: oud brood! Dit om onze soep dikker te maken. Boerenbedrog zei Marie-louise! Gebruik ongekookte witte rijst! Volgens Marie-louise smaakt rijst niet door in je soep en maakt het je soep op een aangename manier dikker, zonder op pap te lijken. De hoeveelheid rijst per persoon ben ik vergeten… Maar geen paniek beste gepassioneerde kok,  ik deed per vier personen een half koffietasje ongekookte rijst bij het stoofpotje van stukjes asperges en witte preitjes, overgoten met kippenbouillon van kippenvleugeltjes. Dat was de juiste gok.

En nu is dit blanke stoofpotje klaar voor de Passe vit. Ik zie je wenkbrauwen fronsen. Begrijpelijk… Ik ben daar ook niet zo’n voorstander van. Marie-louise wel vaneigens. Ik gebruik mijn staafmixer. Om het nog wat fijner af te werken kan je de gemixte blanke massa nogmaals in je blender duwen. Dan heb je gewoon de perfecte soep! Zo glad en schitterend van textuur. Precies of de soep uit blik komt! Niemand gelooft dat dit je eigen handwerk is… tot je hun slurpende glimlach ziet! Heeerlijk om te zien. Je ziet je tafelgenoten smelten… en samen met hen smelt je mee… Liefde gaat nu eenmaal door de maag .

Om het nog feestelijker te maken deed Marie-louise er kleine blokjes rauwe zalm in en zorgde ze voor nog wat groen als versiering ( kervel, bieslook, peterselie…ben vergeten wat zij gebruikte, ik doe het graag met kervelplukjes ) Maar niet meekoken vaneigens! Marie-louise monteerde haar aspergesoep nog eens met eierdooiers en verse room. Maar dat vind ik er over. Je kan ze dan ook niet meer her opwarmen. Of gans het zootje begint te stollen van colère. Je kan die laatste tip van haar niet kwalijk nemen: Marie-louise was een dame uit het Rubensiaanse tijdperk. Room , boter en eierdooiers ontbraken nooit in haar koele kelder. Ik ben er zeker van dat je met dit recept de liefde door vele magen laat vloeien. Probeer het maar! En niet enkel op communie- of lentefeesten. Zondag staat er aspergesoep op het menu.

Nooit vergeet ik Marie-Louise !

Heb je nog vragen over de aspergesoep? Leg je op je fiets en rijdt naar den boulevard . Tine geeft je graag nog meer details over de aspergesoep van Marie-louise.

(Volgens Marie-Louise ook niet slecht : Bedrogen boerin of bedrieg den boer… heerlijk the day after the party.)

2 gedachten over “Aspergesoep van Marie-louise.”

  1. Op de blog van Achturencultuur kan je iedere eerste dag van de maand een ‘maandmenu’ vinden (gemakkelijk en lekker).

    De laatste maandag van de maand kan je ook een ‘einde-van-de-maandmenu’ vinden (goedkoop en lekker).

    Op http://www.bloggen.be/achturencultuur kan je natuurlijk nog veel meer vinden!

    Daar het de komende maanden komkommertijd is… dat zal je ook kunnen zien aan de hand van de aangeboden menu’s.

    Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s