Ei !! Muziek in ’t stad ?

Kortrijk is dan wel niet Parijs, London of New York… de allures van een klein provinciestadje blijven desalniettemin groot als je straatmuzikanten hoort in de straat of de winkelgalerij. (K) De muziek moet zodanig in de oren klinken dat je spontaan een munt in de hoed of ouwe koffer gooit. Een akkordeon of draaiorgel, viool of saxofoon,  wordt oorstrelend bediend door onbekende artiesten. In veel steden is een vergunning nodig om muziek of theater te brengen op straat. Laat ons hopen dat Kortrijk hier niet al te streng in controleert. De ” VERGUNNING ” kan ervoor zorgen dat de muzikant afwisselend voor verschillende winkels of straathoeken kan spelen. Maar ook zonder vergunning maakt de straatmuzikant graag gebruik van de massa mensenzee. Den Boulevard duimt voor muziek in ’t stad!!

Foto: Beeldig

IDEE voor KORTRIJK : Straatmuzikanten aantrekken op de pleinen, winkelstraten en in K !

5 gedachten over “Ei !! Muziek in ’t stad ?”

  1. Inderdaad Tine, zeker méér straatmuzikanten kunnen een grijze stad opfleuren. 2 jaar geleden strandden, een drietal muzikanten op weg naar het zonnige zuiden met hun ouderwetse minibus, wegens panne ergens in Deerlijk (E17). De herstellings-en wegsleep kosten waren zo hoog dat zij beslisten in de nabije grootste stad (Kortrijk dus) straatoptredens te geven. Ik was écht verrast in de Kortrijkse binnenstad muziek te horen. Twee accordeons en een…(?) door mij vergeten instrument. Zwierige tierlelantijntjes rolden door de winkelstraat tussen de matge passanten, die toch te kennen gaven het straatoptreden te willen proeven. Toch was er één mevrouwtje die vondt dat de muzikanten niet voor haar deur (Wijngaardstraat) mochten spelen. Dus politie …en volgens de muzikanten met 2 combi’s. Het hele zooitje opladen en naar het politiegebouw. En nu de goede afloop van het verhaal! De muzikanten een Nederlander, een Zweed en een Italiaan, legden uit (met handen en voeten) wat hen overkomen was. Daarop kwam het antwoord dat zij indien ze wilden muziek maken een vergunning van de burgemeester moesten op zak hebben. Binnen het uur kwamen de muzikanten uit het kabinet van de burgemeester met de toestemming in de hand. Normaal moet een vergunning op voorhand aangevraagd worden en nadien nog goedgekeurd en dit kan weken duren. En de muzikanten moesten er niks voor betalen. Ik geloof voor straatmuziek in Kortrijk dat er enkel een vergunning nodig is en dat het gratis is. In steden zoals Gent moet men maandelijks betalen. Na mijn gesprek met de muzikanten vertelden die me op zes dagen tijd de som hadden bijeengespeeldt om het herstel van hun busje te bekostigen. Vreemde stad is Kortrijk zeiden ze nog…zoveel winkels en zoweinig volk op straat. Enfin, ik zie dat er terug een accordeonist op pad is tijdens de zonnige dagen tussen de terassen van de markt. Ik zal eens zijn indrukken vragen over Kortrijk en zijn bezoekers. We houden trouwens alles in de gaten wat aan Kortrijk een meerwaarde zou kunnen bieden om onze stad charmanter en aantrekkelijker te maken. En alle kleine dingetjes kunnen tellen. Trouwens in de persvoorstelling van HorecaSol lieten we weten zéker gevonden te zijn om met straat animatie te werken, dus ook muziek en niet alleen op grotere evenementen van de stad. Let wel op mijn schrijffouten.Tot nog eens.

  2. zoals bij alles is er hier ook een maar…
    in bxl zijn ‘straatmuzikantenbendes’ op pad die de terrassen terroriseren met gepingel en gejangel op aftandse en vals klinkende accordeons, violen, trompetten, … een kind dat eigenlijk op school zou moeten zitten, wordt dan met een bekertje op de klanten afgestuurd om een fooi af te luizen. ik verzeker je, dit raak je beu en ik heb cafébazen meer dan eens de muzikanten zien verjagen van het terras. straatmuzikanten, ja zeker maar dan liever niet die bendes.

  3. Dan toch maar kiezen voor vergunning om het bedelen niet te bevorderen… Laatst waren wij in Antwerpen , ( zie foto van de muzikant ) , de groep straatmuzikanten waren schitterend en getuigden van kwaliteit.. Op het http://www.imagecreative.nl/photo_detail.php?img=17438vind je trouwens een muzikaal fotoverslag van deze groep. Is maar om te zeggen dat het niet altijd malafide bendes moeten zijn die de steden dan weer ontsieren. Maar moeten wij ons dan ook niet afvragen hoe het komt dat zulke bendes nog bestaan in onze westerse ” beschaving ” ?? Dat is een andere discussie. Elke grote stad heeft daar mee te kampen, en het zal er niet op verbeteren. Er is een tijd geweest dat den boulevard ook valse noten moest kraken van zo’n bendes. Idd, je wijst ze op den duur de deur…Jammer …Er zijn er gelukkig nog andere. Deze moeten dan wel door de molen van de administratie om hun ding kwijt te raken.

  4. Onder straatmuziek verstaan we al die muzikaal min of meer georganiseerde klanken die in het openbaar worden gemaakt, met of zonder toestemming van de burgemeester. Ik ben van mening dat straatmuziek in het algemeen kan bijdragen tot de gezelligheid op straat, of het nu eenmans of grotere ensembles zijn. In de stad waar ik woon en waar vroeger het draaiorgel een specifieke straatmuziekfunktie uitoefende, leerde het publiek een veelheid van melodieen kennen, zoals opera-arias, liederen (Ik hou van Holland) en marsen kennen (Koning Voetbal) die nog steeds heel geliefd en bekend zijn bij het grote publiek. Van de straat gehaald, inderdaad! Dat alles is verdrongen door het bonken en dreunen van popmuziek die, op z´n zachts gezegd, zo hard klinkt dat velen direct de plek verlaten. Hoe straatmuzuek tot Kunst verheven kan worden is wel beiaardmuziek, die in Nedeland en Belgie een grote artistieke vlucht genomen heeft. Het is een Verheven Kunst die ook in de Aziatische landen tot grote (Nederlandse) expansie heeft geleid en derhalve de Nederlandse economie geen schade bezorgd heeft,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s