De laatste druppel?

De Kortrijkse Kunstenaar Paul Van rafelghem nam in ’58 deel aan de expo te Brussel. Met een wandsculptuur sierde hij het paviljoen van Papier en Grafiek, een constructie van De Coene.  Zijn Aquatheek is een link naar de expo 2008 in Zaragoza, 50 jaar na de expo ’58 te Brussel.

Van de Atamobiel in het erfgoedhuis te Kortrijk naar de Aquatheek in de broeltorens… Paul Van Rafelghem stelt in een broeltoren tentoon met zijn waterproject. Parallel met de Ebro in Zaragoza laat hij de Leie in Kortrijk vloeien vanuit de planeet aarde. Het belang van water in al zijn facetten wordt door de Kortrijkse Kunstenaar in een passende locatie getoond. De wereldtentoonstelling in Zaragoza staat eveneens in het teken van “water”. Kortrijk en Zaragoza, twee steden gelegen aan een rivier, waar bruggen voor de toekomst gebouwd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Krijgt de Leie de broeltoren klein?  Heeft Kortrijk oog of geld voor de restauratiekosten aan dit  erfgoed van onze stad?  Het kan de broeltoren geen barst schelen… fier steunt hij op zijn gewelven. Duizend jaar geschiedenis, pronkend naar de toerist en de bezoeker van vele kunstprojecten brokkelt hij stille voort. De postkaarten met broeltorens zijn even populair als de oude prentkaarten van het vernieuwde atomium. Een stille hint ?

  

 Hedendaagse kunst vertaalt het verleden en legt de link naar de actualiteit. Het belang van water, de verspilling, de consumptie, de laatste druppel.  Deze benadering wil Paul hier duidelijk maken. Hij spaarde moeite nog tijd om dit project uit te diepen. Onder andere; een lange busrit van Barcelona naar Zaragoza, waar Paul de tijd nam om het landschap in zich op te nemen en ondertussen schetsen te maken. De prachtige tekeningen liggen te kijk op zijn expositie. De meesterlijke pen van Paul tekent vloeiend en zelfzeker. Zijn schetsen zijn intuïtief, maar toch bedacht.

 

 

 Ga er zeker naar kijken, het loont de moeite! De Aquatheek is elke dag te bezichtigen in de broeltoren tot 13 juli.

 fotografie beeldig: De laatste druppel. Concept van Paul Van Rafelghem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s