Binnenkort : AVOND-TAXICHEQUE in Kortrijk?

dscn0142

foto: tine lemaitre

GOED NIEUWS voor KORTRIJK ?

Ik kreeg zonet een telefoontje van Taxi Gilbert met het goede nieuws dat zij uitgenodigd worden voor een stadsvergadering op 22 januari 09  ivm de mobileit en verkeersveiligheid in Kortrijk. Wij mogen als horecazaak echter niet deelnemen aan deze vergadering maar krijgen wel de kans om ons voorstel mee te geven.

Hier een kort intervieuw aan onszelf:

Welk voorstel doet den Boulevard ivm de mobiliteit én de verkeersveiligheid?

Wij willen de AVOND-TAXICHEQUE  invoeren voor de ganse horecasector én het culturele leven in onze stad.

De  “TAXICHEQUE” bestaat toch al in enkele Vlaamse steden?

Dit is inderdaad niet zo nieuw, maar nu enkel weggelegd voor senioren of minder mobiele mensen. Er zijn ook nog maar enkele steden die deze formidabele service aanbieden aan hun inwoners. Het streven naar een oplossing voor verkeersveiligheid en auto thuis laten ( milieu, mobiliteit enz…) is al jaren bezig, dus zo nieuw is ons idee ook weer niet. Maar de laatste politieke strubbelingen doen het fenomeen van te veel auto’s en verkeersonveiligheid even in de vergeethoek belanden. Daarom nu deze herinnering in de vorm van een actie: ” taxi voor een prik “

Mikt u enkel op een jongerenpubliek voor de ” AVOND-TAXICHEQUE ” ?

Misschien komt dit voor veel mensen zo over, maar niks is minder waar. Wij mikken op alle leeftijden maar beseffen ook wel dat jongeren het product van hun tijd zijn. Ze worden verplicht om mobiel te zijn, het theater of de filmzaal staat hier, de kroeg weer enkele kilometers verder, de bowling aan de andere kant van de stad… en zo beginnen de problemen.

Maar hoe kunnen mensen van een stuk buiten de stad of randgemeenten in het centrum geraken?

Het alternatief is de bus. Dit is de enige betaalbare oplossing om van bijna alle randgemeenten van Kortrijk tot ongeveer 22 uur ’s avonds in het centrum te geraken. Maar toch is het gebruik hiervan niet echt ingeburgerd wegens veel hiaten in het netwerk van openbaar vervoer. Je kan er ook ’s nachts onmogelijk mee terug naar huis. De meeste mensen krullen hun neus voor de bus, je kan ze er jammer genoeg niet warm voor krijgen, zelfs al vriest het stukken uit de grond…

En zo belanden we dan maar bij de TAXI ? Is dat niet een dure luxe?

Inderdaad, de hoge prijs maakt dat niet iedereen gebruik maakt van de taxi, waardoor die duur blijft. We zouden dit moeten kunnen omkeren. Nederland is een goed voorbeeld. Taxi’s zijn er beduidend goedkoper, jongeren maken er massaal gebruik van.

Hoeveel zou de  “AVOND-TAXICHEQUE”  dan effectief kosten voor de gebruiker?

Wij zouden willen bekomen dat je een AVOND-TAXICHEQUE kan kopen voor € 4 per rit. Dus , ben je met meer mensen dan kost het je amper € 1 per persoon! Je kan namelijk met 6 personen in één taxi, wat de prijs ongelooflijk toegankelijk maakt voor IEDEREEN . Met de AVOND-TAXICHEQUE kan je tot 10 km ver gebracht worden. Mensen zouden er gebruik kunnen van maken tussen 19 u  ’s avonds én 03 uur ’s nachts. Zo krijgen de mensen ook de kans om theater en concerten te bezoeken vooraleer ze aan het kroegbezoek beginnen. DRIE vliegen in één klap: cultuurbevorderend, horecavriendelijk én weg met de parkeerproblemen. Als dat geen unieke service zou zijn. Stad Kortrijk was ook de eerste stad in Vlaanderen met een verkeersvrije winkelstraat! Ik geloof dat de meeste mensen dit vergeten zijn?  Waarom dan ook niet weer de eerste met een formidabele service : de  AVOND-TAXICHEQUE voor een PRIK ?

Is dat niet dezelfde service die den Boulevard nu biedt aan zijn stamgasten gedurende de maand Januari?

Ja, met dat verschil dat je de AVOND-TAXICHEQUE ook kan gebruiken om van je huis naar het centrum van Kortrijk gebracht te worden. Mensen die dus geen gebruik van de bus kunnen maken of voor wie te voet komen onmogelijk is , kunnen zich  per taxi laten brengen. Dit zou pas de perfecte service én oplossing voor de nachtelijke verkeersveiligheid betekenen.

Wie moet dat betalen?

Dit zou de rol van een stad kunnen zijn. De stad kan zich ook wenden tot de overheid, maar hier ben ik buiten mijn bevoegdheid aan het antwoorden… Wij willen enkel de verkeersveiligheid én de mobiliteit verbeteren en niet de stadskas vullen…

Kan de horecafederatie uit de hoek komen hiervoor?

Daar rekenen wij eigenlijk ook op. Wij kregen tal van felicitaties voor het intitiatief. Ook de pers was enthousiast en heeft er talloze kolommen aan gespendeerd in zowat alle kranten. WTV en radiozenders hebben er publiciteit mee gemaakt. Nu is het tijd voor het serieuse werk.

Mogen wij u nog veel succes met deze actie wensen?

Graag …

( PS:  wie brainstormt een betere naam voor de  ” AVOND-TAXICHEQUE ” ? Misschien kan de stad een wedstrijd organiseren en de winnaar een geschenk geven in de vorm van  TAXIRITJES VOOR EEN PRIK ? )

 

 

 

3 gedachten over “Binnenkort : AVOND-TAXICHEQUE in Kortrijk?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s