Open vuist

barack

foto: tine lemaitre

Een dag na de eedaflegging van Barack Hussein Obama II kon ik Mr de president intervieuwen aan de comptoir van den Boulevard. Een grote eer voor de president, die het bestaan van een rookvrije bruine kroeg in Belgïe niet voor mogelijk achtte anno 2009. Hij was hier dan ook vol lof over. Ook de grote keuze aan streekbieren uit Belgïe en buurlanden kon hem erg bekoren.  Ontspannen gaf de president antwoord op enkele vragen die ik hem mocht stellen. Hier een greep uit het intervieuw:

 • ” Mijnheer de president, slaapt u lekker in je mooie witte huis?”

B.O :  Zolang er jongens eenzaam ver van huis zitten en oorlogen woeden over een groot deel van de wereld slaap ik niet lekker. Ik denk voortdurend aan al die jonge frontsoldaten, eenzaam stervend in de gazanacht.

 • ” Vindt u de pacifisten een weke kliek? “

B.O: Ik wens de hand te reiken aan hen die bereid zijn de vuist te openen.

 • ” Droomt u van uw mooie vredesideaal? “

B.O: Ik weet dat onze verscheidenheid een sterkte is en geen zwakte. We zijn een natie van christenen en moslims, joden en hindoes en ongelovigen… Ik weet dat Amerika een vriend is van elke natie, elke man, vrouw, kind …die een vredelievende en waardige toekomst zoekt.

 • ” Denkt u veel aan al die verre kusten waar uw jongens zitten, eenzaam, ver van huis? “

B.O:  Ja zeker Tine en José! Na de eedaflegging heb ik op één van de bals de kans gekregen om soldaten in Afghanistan persoonlijk te spreken via sateliet, op groot scherm. Een steunend woord om hen te laten voelen: jullie zijn in mijn gedachten en ik ben fier uw aanvoerder te zijn.

 • ” Gelooft u van al de tegenstand geen woord? Of droomt u niettegenstaande alle tegenstand dat u toch aan het langste eind zult trekken? “

B.O: Ik weet dat de uitdagingen die ons confronteren echt zijn. Ze zijn heel ernstig en ze zijn talrijk.

 • ” Droomt u van de overwinning en de zege? “

B.O: Wij zullen niet gemakkelijk of snel overwinnen. Maar Amerika weet: wij zullen overwinnen!

 • ” Dus, beste president, het zal u wel lukken ditmaal? “

B.O: Vanaf vandaag moeten wij overeind krabbelen, het stof van onze kleren slaan en de handen uit de mouwen steken om Amerika nieuw te maken. ( warme maar ernstige blik )

 • ” Bajonetten met bloedige gevesten, houden ver van hier op uw bevel de wacht. Schrikt u niet te erg, wanneer u in uw dromen al die schuldeloze slachtoffers ziet staan en u vragen hoe lang dit nog zo moet gaan? “

B.O: Haal u opnieuw voor de geest, dat eerdere generaties het fascisme en communisme bezwoeren, niet alleen met bommen en tanks, maar met stevige allianties en duurzame overtuigingen.

 • ” Voor de glorie en de eer van ’t vrije westen?

B.O: Zij begrepen dat onze macht alleen ons niet kan beschermen en ons evenmin het recht geeft om te doen wat ons belieft. Zij wisten dat onze macht net groeit door er voorzichtig mee om te springen. Onze veiligheid komt voort uit de rechtvaardigheid van onze zaak, de kracht van ons voorbeeld.

 • ” Mr Obama, hoe denkt u over de aanpak van de moslimwereld?

B.O.: Een nieuwe aanpak is slechts mogelijk als de leiders stoppen het westen de schuld te geven voor de kwalen van de maatschappij. Ons volk zal hen beoordelen op wat ze kunnen bouwen en niet op wat ze kunnen vernietigen…( sic ! )

 • ” Beste Oback, excuseer, Barack Obama, welke is uw belangrijkste boodschap voor onze formidabele stamgasten van den Boulevard?

B.O:   Hoop boven angst verkiezen, eensgezindheid boven onenigheid en strijd. Maak een einde aan bekrompen grieven en valse beloften, de verwijten en de versleten dogma’s die de horeca te lang in een wurggreep houdt.  Blijf geloven in de stamgast, blijf rookvrij en leer je stamgasten drinken met stijl en smaak. Laat de stamgast af en toe genieten van een muzikale avond en zorg dat ze veilig terug thuis geraken.

” Mijnheer de President: Slaap zacht…”

Dit intervieuw kwam tot stand aan de comptoir van den Boulevard. Onze beste dank aan: Lennaert Nijgh, Boris Vian, Bob Dylan, Serge Reggiani, Masters of War, Boudewijn De Groot, de inauguratie van Barack Obama, De Morgen, BBC news, CNN, Canvas, Mark Plan B, José Clarysse, Tine Lemaitre, Micheline, Jan en Cram Snellac.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s