Hygge

3hygge

Om de verstokte google-aar voor te zijn kan je hier even dit artikel verlaten. Pagina niet gevonden? Je kan die omweg net zo goed overslaan en je hieronder even laten onderdompelen.

Meestal op dinsdag en woensdag, die voor de meeste lezers op zaterdag en zondag valt, ligt het klavier van mijn laptop bedekt met bijlage’s van kranten en achtergehouden knipsels. Het bladeren en/of scrollen in alle richtingen loopt flink door elkaar. En toch blijft er af en toe iets plakken. Op bladzijde tien en elf én twaalf van een weekendmagazine, valt mijn oog bijna uit de kom bij het lezen van de zin : ‘ Hygt u ook al ‘ ? De in vet gedrukte ondertitel ‘ Op zoek naar geluk ‘ doet mijn *bogen licht fronsen. En toch lees ik verder. Daar gaat je kostbare vrije tijd, denk je nu terecht.

Is een artikel van bijna drie kolommen, geïllustreerd met witroze wazige foto’s, over de betekenis van een zoveelste nieuwe gezelligheidshype ‘ hygge ‘ , dan zo nieuw? ‘ Hygge ‘ is toch simpelweg een Deens concept voor ‘ KNUS ‘ en ‘GEZELLIGHEID ‘ ? ( spreek uit : huukuh ) . Er is zelfs een bestseller over geschreven. Meik Wiking is de auteur van het boek ‘ Hygge – De kunst van het leven ‘ – Hij zou mijn beschrijving van Hygge nogal kort uit de bocht vinden. Want hij beweert dat Hygge de kunst is … – ik citeer – : ‘de kunst van de behaaglijkheid van de ziel of de afwezigheid van ergernis’. Ik krijg alweer wat koude rillingen. Want reeds in de vijfde alinea van het artikel wordt een merkstoel in je maag gesplitst om even verder in het artikel te lezen dat Ikea ook al op de Hygge trein gesprongen is. Mag het ietsje meer zijn aub ?

Weet ondertussen niet iedereen dat chillen aan een cafétoog, waar je bij kaarslicht hunkert naar een betere wereld en waar je platonisch verliefd mag zijn,  ook veel ‘ hygge ‘ gehalte heeft? En haal maar diep adem want het ruikt en smaakt hier allemaal zo lekker. En vergeet even je druk druk. Laat je zakken in die zachte zetel en vergeet je wollen sokken niet, schrijven ze. Je zou voor minder gaan hijgen.

En toch is – volgens Meik Wiking – ‘ hygge ‘ net dat ietsje meer dan het knusse cosy. Want Denen schijnen volgens de statistieken, dankzij hygge, bij de internationale top drie van de gelukkigste mensen te horen.

Als je echt ‘ hygge ‘ bent, dan vermijd je best confronterende gesprekken. Een  doorwinterde ‘ hygge ‘ laat zich niet leiden door zijn sociale of politieke gedrevenheid. Een ‘ hygge ‘ bruuskeert zijn medemens niet , hij /zij vertoeft liever in een zoete sfeer .  O! ja, van zoet gesproken, suiker is volledig ‘ hygge ‘ , want de inwendige hygge mens laat zich zonder enig schuldgevoel verwennen en vermijdt overdadig consequent gedrag. Weg met die goeie voornemens die je nam dankzij het lezen van een zoveelste artikel over de laatste nieuwe gezondheidsrages.  Suiker mag. En liefst in alles. Drankjes met suiker, koekjes met suiker en waarom niet, frieten met suiker? Als het maar zoet is. Zoet is lekker. Zoet is hygge.

Processed with Snapseed.

Ook de open haard is ‘ hygge ‘, want voor één keer stook je nu wél met hout, zelfs al is het voortbestaan van de planeet een van je grote bezorgdheden. Vuur is niet weg te slaan uit het hygge sfeertje. Opmerkingen hierover horen niet thuis onder hyggenoten. Als je niet mee kan in hun gedachtengoed, laten ze je ook niet binnen. Echte cafébazen zijn het niet. Gastvrijheid staat niet in hun woordenboek. Het gaat zelfs zo ver dat ze voor de spelbrekers een eigen woord hebben uitgevonden: ‘ LYSELUTTERS ‘ , wat betekent ‘ kaarsendovers ‘ Het laatste deel van het woord is gemakkelijk te onthouden voor een westvlaming. Lutters. Doet mij een beetje denken aan een ‘ lutte ‘ . In het schoon vlaams is een ‘ lutte ‘ natuurlijk geen kaarsendover. Maar als kattenbelletje kan het wel tellen. Prachtig woord. Helemaal Hygge.

slapmutske

Ik zeg het al zolang. Hier bij ons in de staminee kan je hyggen. Ons drankenmagazine bulkt van hyggedranken en toverplanken vol lekkers, volgens de hygge-iënische normen geprepareerd. Boven op ons mooi verdiep staan hygge zetels , van waaruit je kan genieten van het zicht op een honderdjarige plataan waaruit regelmatig dode takken vallen voor je open haard.  Hier kleuren ontelbare kaarsen onze muren en staat spotify klaar om de meest hyggeïstische muziek ter wereld in lijsten te duwen. Zin in een hygge geitenbuche uit de oven met hygge honingsaus? Er is voor elke hyggegaard wat wils in staminee boulevard.

Spring op je fiets, vergeet je zorgen en laat je ergernissen thuis. Kom maar af….

Met dank aan ‘ Sabato ‘ , het zaterdags weekendmagazine bij ‘ De Tijd ‘ , artikel staat op pagina 10, 11 én 12

*bogen: een ander woord voor wenkbrauwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s